Новият Amarok с награда за най-добър пикап в женския конкурс „Кола на годината“

След „требъла“ от три награди от професионалното жури на конкурса „International Pick-up Award“, съставено от журналисти в сферата на транспорта и товарните автомобили през месец ноември 2023 година, сега новият Amarok представи убедително своите предимства и пред 75-членното жури на конкурса „Women’s Worldwide Car of the Year“. Журито, в което членуват автомобилни журналистки от 52 страни на пет континента, тази година определи първокласния пикап от Volkswagen Лекотоварни автомобили за най-добрия автомобил с двойно предаване и най-добрия пикап в света, отличавайки го с първото място в категорията „4×4 & Pick-up“.

Всяка година дамите сред автомобилните журналисти избират своите фаворити от моделите, отбелязали наскоро своите премиери на поне два континента. През 2024 година се проведе 14-ият пореден конкурс след началото, поставено през 2011, а кандидатите достигнаха внушителните 62 броя. Критериите на журито са фокусирани върху безопасността, технологиите, определящи динамиката и комфорта на автомобила, енергийната ефективност, екологичната устойчивост и съотношението цена-качества.

Марта Гарсия, председателка на журито „Women’s Worldwide Car of the Year“, обоснова присъждането на отличието така: „Новото поколение на Volkswagen Amarok представя радикална промяна. Моделът е с по-уютен и практичен интериор, по-добра проходимост и товароносимост. Предлага се с пет двигателя и може да се адаптира към нуждите на всеки отделен пазар. Освен това впечатление правят подобреното качество в интериора и по-богатото оборудване.“

„Щастливи сме да получим наградата в категорията „4×4 & Pick-up“ на „Women’s Worldwide Car of the Year“. Amarok е надежден пикап, който се представя изключително добре както на пътя, така и извън него, и ние сме много горди, че можем да предоставим подходящия продукт на нашите клиенти”, посочи Ларс Краузе – отговорният за продажбите, маркетинга и следпродажбеното обслужване член на Управителния съвет на Volkswagen Лекотоварни автомобили.

Първокласното представяне на новия Amarok в зависимост от нивото на оборудване, се обуславя от наличието на над 25 модерни системи за асистенция на водача, сензорни екрани на арматурното табло с диагонал до 12,3 инча, практична комбинация от контролни прибори с цифрови и аналогови показания и висококачествени материи на тапицериите и облицовките. Благодарение на полезния товар до 1,19 тона, максимално допустимия прикачен товар до 3,5 тона и подобрения дизайн на товарното отделение, новият Amarok е в състояние да се справи с всяка задача в работното ежедневие и свободното време.

Новият Amarok се предлага в пет нива на оборудване – Amarok, Life и Style, плюс двата топмодела PanAmericana (в офроуд стил) и Aventura (в изключително луксозен стил). В Европа новият Amarok се предлага като пикап с четири врати и двойна кабина. С общата си дължина от 5350 милиметра, новият Amarok е с малко под 10 сантиметра по-дълъг от своя предшественик, а междуосието от 3270 милиметра бележи ръст от 173 милиметра. Всичко това е предпоставка за значително по-обширно пространство в интериора на двойната кабина.

В световен мащаб моделът се предлага с гама от три 2,0-литрови турбодизелови двигателя с максимална мощност до 154 кВт както и с 3,0-литров шестцилиндров турбодизелов двигател с мощност до 184 кВт (в зависимост от пазара) или с 2,3-литров бензинов турбодвигател TSI с 222 кВт. В зависимост от нивото на изпълнение, новият Amarok се предлага с шестстепенна механична предавателна кутия или с десетстепенна автоматична трансмисия, а максималният въртящ момент при редовите и V-образните TSI и TDI двигатели се движи между 350 и 600 Нютонметра. При всички варианти на модела се предлага избор между задно предаване и система за двойно предаване 4MOTION в два варианта – с възможност за включване на режими 2H, 4H и 4L, както и с разширена гама от режими (4A, 2H, 4H, 4L).

На пазара в България, новият Amarok дебютира с цена от 70 908,33 лева без и
85 090,00 лева с включен ДДС при базовата версия, чието оборудване прави новия модел превъзходен спътник в ежедневието. То включва предни LED светлини, мултифункционален волан, функция за динамично разпознаване и показване на пътните знаци (Dynamic Road Sign Display), инфотейнмънт система с 10-инчов сензорен екран, функция за асистенция при паркиране (Park Distance Control ) на заден ход с автоматично спиране при опасност от сблъсък и видеокамера за наблюдение на маневрите (Rear View Camera).