Golf на 50 години – с какво ще остане в историята всяко поколение?

Volkswagen отбелязва 50-годишния юбилей на емблематичния за марката Golf. Серийното производство на бестселъра започва във Волфсбург през месец март 1974 година, а през годините първият Golf е последван от още над 37 милиона автомобила. Чисто математически погледнато, това означава, че всеки ден през последните 50 години по над 2000 хора по света са си купували нов Golf. Тази невероятна популярност превръща компактния модел в най-успешния в историята европейски автомобил и най-продавания модел на Volkswagen за всички времена.

Golf I – от 1974 дo 1983 година

Наследникът на „костенурката”. Първият серийно произведен Golf слиза от поточната линия на завода на Volkswagen във Волфсбург в края на месец март 1974 година, а официалната пазарна премиера на модела е през месец май. Преди този момент, „костенурката” и нейната комбинация от разположен отзад двигател и задно предаване оформяха облика и технологичната философия на марката Volkswagen в продължение на десетилетия. Първия Golf обявява окончателното настъпване на нова епоха в нейното развитие – епохата на концепцията за разположения отпред двигател и предното предаване. Нейното начало е отбелязано от представените само няколко седмици по-рано през 1973 година модели Scirocco и Passat. В интерес на историческата истина, първият автомобил на Volkswagen с разположен отпред двигател и предно предаване е заимстваният от NSU и представен през 1970 година модел K70, но заслугата за истинското навлизане на тази нова технология в масов пазарен сегмент с големи производствени обеми е именно на Golf. В качеството си на пряк наследник на произведената в над 21,5 милиона екземпляра легендарна „костенурка”, създаденият от Джорджето Джуджаро и Volkswagen Golf I трябваше да оправдае изключително високи очаквания и да продължи достойно предтавянето на най-успешния автомобил в света по онова време. Както се оказа, комбинацията от модерната и безопасна концепция на предното предаване, изключителната практичност и гъвкавост на вътрешното пространство с голям заден капак и сгъваема облегалка на задната седалка, и не на последно място – изчистеният и свеж дизайн, беше толкова впечатляваща, че още през месец октомври 1976 година от конвейерите слиза едномилионният Golf. Като цяло от първото поколение на Golf и неговите производни, включително и структурно идентичната по онова време Jetta, са продадени общо 6,9 милиона автомобила по целия свят.

Golf II – от 1983 дo 1991 година

Първото еволюционно стъпало. Второто издание на Golf бе автомобилът, в  който се научи да шофира „бейби бум” поколението, родено през 60-те години на миналия век. Неговият предшественик вече бе успял да се превърне в любимец на инструкторите и младите водачи, но новият Golf завладя това поколение окончателно и безвъзвратно. До степен такава, че германският писател Флориан Илиес създава устойчиво название на цялата генерация, озаглавявайки един от своите романи „Generation Golf“. Без никакво съмнение, именно второто поколение на Golf направи техническия прогрес достъпен за широката потребителска аудитория, внедрявайки технологии като катализатора с ламбда сонда, антиблокиращата спирачна система ABS и първата за модела система за двойно предаване. Една от тайните зад успеха на втория Golf безспорно бе и способността на дизайнерите да предадат стилистичната ДНК от първото поколение на неговия наследник, създавайки културната основа за непреходния дизайн на Golf през следващите поколения. Именно тази ДНК прави всеки Golf безпогрешно разпознаваем и до днес. След 6,3 милиона произведени автомобила, второто поколение на Golf слезе окончателно от поточната линия през лятото на 1991 година.

Golf III – от 1991 дo 1997 година

Триумф на безопасността. През месец август 1991 година Volkswagen постави началото на нова епоха по отношение на безопасността с премиерата на третото поколение Golf. Golf III беше първият автомобил от тази моделна серия, при който от 1992 година започнаха да се предлагат фронтални въздушни възглавници, а сериозният технологичен напредък в областта на каросерийната структура доведе до значително подобрение на неговата устойчивост и деформационно поведение при удар. Третото поколение ознаменува и още няколко важни етапа в развитието на Golf с представянето на първия шестцилиндров двигател (VR6), системата за круз контрол, първия оксидационен катализатор при дизеловите двигатели, първия дизелов двигател с директно впръскване и първата възможност за поръчка на странични въздушни възглавници. Производството на третото поколение бе прекратено през 1997 година след 4,8 милиона произведени автомобила.

Golf IV – от 1997 дo 2003 година

Емблематичен стил. Днес експертите в сферата на дизайна определят четвъртото поколение на Golf за истинска икона по отношение на стила – безспорно признание, което несъмнено се дължи и на забележителния мост между поколенията, с който създателите на този модел успяха да пренесат.чистотата и ярките елементи в дизайна на Golf I от 1974 година като впечатляващия дизайн на задните странични колони на покрива, в света на модерното автомобилно производство. Наред с това, Golf IV бе решителна стъпка, с която Volkswagen внедри изцяло нови стандарти за качество в този пазарен сегмент, а дебютът на системата ESP даде сериозен принос за мащабното повишаване на безопасността по пътищата. След тези първи стъпки в Германия, на по-късен етап електронният контрол на стабилността се превърна в неизменна част от стандартното оборудване на моделите от този клас. В чест на 25-ата годишнина на GTI, през 2001 година на пазара излезе изключително търсеният и почитан днес като класически образец Golf GTI със 132 кВт/180 к.с. През 2002 година той беше последван от първия Golf с бензинов двигател със система за директно впръскване на горивото (FSI) и включването на страничните въздушни завеси в стандартното оборудване. През 2002 година Volkswagen представи и най-динамичния Golf до този момент – със своята максимална скорост от 250 км/ч Golf R32 се превърна в първообраз на съвременния Golf R, а през 2003 година моделът вече можеше да се поръча и с трансмисия с два съединителя (DSG). През същата година и след 4,9 милиона произведени автомобила, Golf IV отстъпи своето място на производствените линии за петото поколение.

Golf V – от 2003 дo 2008 година

Отвъд ограниченията на класовете. Комфортът и динамиката, предлагани от петото поколение на Golf, успяха да надминат тези на доста автомобили от конкурентни марки в горния сегмент на средния клас. Същото определено можеше да се каже и по отношение на качеството на изпълнението – достатъчно е да се спомене, че устойчивостта на усукване на лазерно заварената каросерия при дебютиралия през 2003 година Golf V отбеляза ръст с 35% в сравнение с предходното поколение. „Петицата” бе и първият Golf, при който се предлагаше допълнително оборудване със странични въздушни възглавници на задните места – така заедно с шестте стандартни въздушни възглавници (две фронтални, две странични отпред и две въздушни завеси за странична защита на главите на водача и пътниците), пътуващите в автомобила вече можеха да разчитат на защита с общо осем въздушни възглавници. Наред с това, Golf V получи високо признание и оценки за новата четиризвенна конструкция на задното окачване, новата седемстепенна DSG трансмисия, биксеноновите предни светлини, премиерата на първия бензинов турбодвигател с директно впръскване в Golf GTI, както и първата в световен мащаб система за принудително пълнене с турбо и механичен компресор. Към момента на премиерата на Golf VI през 2008 година, от всички версии и варианти на петото поколение бяха произведени 3,4 милиона екземпляра.
Golf VI – от 2008 дo 2012 година

Високотехнологичен компактен модел. До края на юли 2012 година – само за четири години след премиерата на шестото поколение на Golf през 2008 година, от поточните линии вече бяха слезли още 3,6 милиона автомобила. Безопасността направи голям скок напред и при тази генерация на бестселъра – неговата лазерно заварена каросерия беше толкова стабилна и устойчива, че веднага бе отличена с максималните пет звезди в краштеста на EuroNCAP. В стандартното оборудване бе включена и още една въздушна възглавница – тази за защита на коленете на водача, а интериорът на шестото поколение на Golf с право се счита за явление по отношение на качеството на изпълнението. Новите системи за асистенция на водача като динамичното управление на дългите светлини Light Assist, асистентите за паркиране Park Assist и за потегляне по наклон Hill Start Assist, както и редица други авангардни технологии като адаптивното управление на окачването DCC, спечелиха на най-прогресивния Golf до този момент титлата „Световен автомобил на годината“ през 2009. Моделът предлагаше и множество други високотехнологични функции като системата старт/стоп и режима за рекуперация, динамичната функция на светлините в завои и задните светлини с LED елементи.

Golf VII – от 2012 дo 2019 година

Обрат в ескалацията на теглото. На 4 септември 2012 година Volkswagen отбеляза в Берлин световната премиера на седмото поколение на Golf. Само ден по-късно стартираха и предварителните продажби на поредното издание на бестселъра, който в онзи момент вече имаше зад гърба си 29,3 милиона продадени автомобила в световен мащаб. Теглото на новия Golf беше намалено с до 100 килограма, демонстрирайки рязък обрат в често критикуваната тенденция към спираловидна ескалация на теглото при всяко следващо кололение. В зависимост от версията и двигателя, разходът на гориво също можеше да бъде намален с до 23% в сравнение с предходния модел. Golf VII представи и пълна нова гама от системи за асистенция, включващи автоматична спирачна функция за предотвратяване на последващи сблъсъци (Automatic Post-Collision Braking System), проактивна система за защита на пътниците, както и адаптивен круз контрол ACC и система за следене за опасности в зоната пред автомобила Front Assist, съчетана с функция за автоматично аварийно спиране в градски условия (City Emergency Braking System). През 2014 година Volkswagen направи и първата крачка към епохата на електрическата мобилност с премиерата на новия e-Golf. От поточните линии на компанията в периода на производство на Golf VII слязоха около 6,3 милиона автомобила.

Golf VIII – от 2019 година до днес

Прогресивната модерна епоха. През месец октомври 2019 година, в рамките на световната премиера в Autostadt във Волфсбург, Volkswagen представи осмото поколение на Golf. Предварителните продажби започнаха на 5 декември 2019 година, а първите Golf VIII бяха предадени на официалните търговци и клиентите на марката в началото на 2020 година. Едно нещо е сигурно – никога преди Golf не е бил толкова прогресивен в технологично и екологично отношение. Със своите нови mild и plug-in хибридни задвижвания, моделът въведе масовата електрификация в компактния клас и бе един от първите автомобили в сегмента, който внедри асистираното управление чрез системата Travel Assist. Авангардно нововъведение при осмото поколение бе и дебютът на технологията Car2X, която съдейства за предварителното известяване при опасности по маршрута, а дори базовата версия на Golf VIII предлага стандартно оборудване, включващо Lane Assist, Autonomous Emergency Braking Front Assist, предни и задни LED светлини, автоматична климатична инсталация и онлайн инфотейнмънт система. През месец март 2020 година Volkswagen разшири продуктовата гама на модела със спортните Golf GTI, Golf GTE и Golf GTD. Благодарение на високотехнологичното адаптивното управление на окачването DCC и Vehicle Dynamics Manager, използвани за първи път в модел на марката Volkswagen, осмото поколение предлага безпрецедентно за този автомобилен клас, безкомпромисно съчетание от комфорт на возене и динамика на пътя. Новият Golf Variant дебютира през месец септември 2020 година, а само месец по-късно Volkswagen добави още две нови предложения в гамата със световните премиери на Golf GTI Clubsport (221 кВт/300 к.с.) и Golf R със система за двойно предаване и максимална мощност 235 кВт/320 к.с. До момента от осмото поколение на Golf са продадени над един милион автомобила, а общият производствен тираж на моделната серия от момента на нейния дебют през 1974 година възлиза на над 37 милиона екземпляра. А бъдещето тепърва предстои – идва новият етап в развитието на осмото поколение.