Volkswagen интегрира ChatGPT в автомобилa

Нищо не се променя за водача. Няма нужда да създавате нов акаунт, да инсталирате ново приложение или да активирате ChatGPT: гласовият асистент се активира със „Здравей, ИДА“ или посредством натискането на бутона на волана. IDA автоматично приоритизира дали трябва да се изпълни функция на превозното средство, да търси дестинация или да направи корекция в температурата. Ако системата на Volkswagen не може да изпълни заданието, то се препраща анонимно на AI и близък по звучене до гласовия асистент на Volkswagen отговаря.

ChatGPTне получава достъп до данните на автомобила; въпросите, както и отговорите биват изтрити веднага, за да се гараантира най-високо ниво на защита на личните данни. Целият процес се фасилитира от Cerence Chat Pro, който използва множество източници, включително ChatGPT, за да даде възможност на IDA да предостави точни и подходящи отговори на почти всяко запитване, което можете да си представите. Функцията също дава приоритет на сигурността и безпроблемната интеграция с безбройните възможности на IDA, осигурявайки лекота на използване за водачите.

„Volkswagen винаги е демократизирал технологията и я е правил достъпна за мнозина. Това просто е вплетено в нашата ДНК. В резултат на това сега сме първият масов производител, който прави тази иновативна технология стандартна характеристика в пътническите автомобили от компактния сегмент нагоре. Благодарение на безпроблемната интеграция на ChatGPT и близкото сътрудничество с нашия партньор, Cerence, ние предлагаме на нашите потребители добавена стойност и директен достъп до базирания на AI изследователски инструмент. Това за пореден път отличава нашите продукти и ги прави едни от най-иновативните“, казва Кай Грюниц, член на Управителния съвет на Volkswagen.

„Горди сме да надградим опита си в автомобилостроенето и дългогодишното си партньорство с Volkswagen, за да предложим на потребителите иновации, които използват генеративен AI и големи езикови модели – дори след като са закупили превозно средство“, казва Щефан Ортманс, главен изпълнителен директор на Cerence. „С Cerence Chat Pro, Volkswagen разполага с автоматична интеграция на ChatGPT, която предлага несравнима гъвкавост, персонализиране и лекота на внедряване, като дава приоритет на сигурността и използваемостта за водачите. Докато гледаме към бъдещето, заедно Volkswagen и Cerence ще проучат възможностите за сътрудничеството за проектиране на ново, базирано на голям езиков модел (LLM) потребителско изживяване като основа на автомобилния асистент от следващо поколение на Volkswagen.“