Ето го обновения VW Golf 8 GTI

На изложението CES в Лас Вегас VW неволно разкри как ще изглежда фейслифтът на Golf GTI. Изображение от инфотейнмънт системата издава, че промени ще има – особено по предницата

Всъщност на изложението CES в Лас Вегас (9-12 януари 2024) VW искаше само да загатне как ще изглежда фейслифтът на Golf 8 GTI с маскиран прототип и да се ограничи до информацията за интеграцията на функцията ChatGPT. Този план обаче не проработи – неволно хората от Волфсбург издадоха как ще изглежда фейслифтът на GTI!

Въпреки че каросерията на изложения автомобил беше добре замаскирана, информационно-развлекателната система разкрива как ще изглежда спортният компактен автомобил в пълния му блясък (вижте видеото на „the car crash review“).

В предната част на обновената версия променената броня веднага хваща окото. Въздухозаборникът изглежда малко по-голям. Вложките отстрани приличат на зъби – и с тях предната част изглежда малко по-агресивна.

При стоповете явно от VW само са променили светлинната графика като част от фейслифта.

По-тесните фарове, в комбинация със светлинната лента по цялата широчина на автомобила, „обрамчват“ светещата емблема. Дизайнът на джантите също е променен.

Нова графика на светлините в задната част на GTI

За съжаление, задната част не се вижда много добре от екрана. Явно обаче Golf 8 GTI получава графика на светлините с фейслифта. Не може да установи дали и как във VW са променили задната броня.

Нека да разгледаме набързо маскираната версия. При нея впечатление прави антикрилото отзад – именно то трябва да бъде индикация, че Golf GTI ще има версия Clubsport и след освежаването си.

Завръщане към физическите бутони на волана

Компанията от Волфсбург не скрива интериора на изложения автомобил – а две неща при него правят най-силно впечатление: GTI получава значително по-голям, свободно стоящ централен екран и физически бутони на волана вместо сериозно критикуваните напоследък тъчпадове.

Антикрилото издава, че вероятно и след фейслифта моделът ще продължи да бъде предлаган и в „наточената“ модификация Clubsport.

Сбогуване с ръчната скоростна кутия?

Автомобилът, представен на CES, е оборудван с автоматична трансмисия – много е вероятно това да бъде намек за най-сериозната промяна на фейслифта. Ръководителят на отдела по разработките на VW Кай Грюниц още през лятото на 2023 г. потвърди пред „Autocar“: „От следващото поколение на Golf вече няма да има версии с ръчна трансмисия.“ Причината за това бил новият стандарт за вредните емисии Евро 7.

След фейслифта Golf GTI ще получи по-голям централен екран.

И все пак, това решение все още не е потвърдено официално, тъй като стандартът Евро 7 е финализиран – и вероятно по него ще има промени. Така че за феновете на превключването от лоста все още има надежда… Истината ще разберем през пролетта на 2024 г. – тогава трябва да бъде официалното представяне на фейслифта на Golf GTI.