30 години California: Иконата сред кемпърите чества юбилей

California Т3 88-ма година официално е олдтаймер

157 500 продадени модела California за три десетилети


Преди 30 години на пазара се появява първият модел California. И това е старта на една уникална история на успеха. Volkswagen Лекотоварни автомобили честват тази година рождения ден на иконичния си кемпър. Мот
ото е: „У ДОМА НА ПЪТ“.

California е най-успешният кемпър в своя клас. Моделът е материализация на една визия за определен начин на живот и пледоария за свобода. За четири поколения са продадени 157 500 модела Californiа. Общото между съвременните модели и Т3 от първа генерация е повдигащият се покрив-палатка с височина, достигаща почти два метра. Пътуващите с California могат преспокойно да твърдят, че: “Домът им е там, където паркират своя кемпър”, независимо в коя част на земното кълбо се намират.

 

Ретроспекция – корените на California

Историята на California започва през 1988 година с появата на лимитиран модел, базиран на третото поколение Transporter Т3. В края на лятото, на изложението Караван Салон в немския град Есен, е представен първият модел Californiа. Това е годината, когато от радиото в автомобила на пътешестващите звучи Уитни Хюстън с хита “One Moment in Time” и когато Том Круз, заедно с Дъстин Хофман, блесват във филма “Рейнман”. Канцлер в Германия е Хелмут Кол, а президент в Щатите – Роналд Рейгън.

Първият California се предлага в два цвята – пастелено бяло и марсала червено. Дизайнерите са проектирали в интериора стилна кухня в бяло-сиви нюанси. Кемпърът струва 39 900 германски марки. Атрактивната цена, интелигентните детайлни решения и доказалата се във времето здрава конструкция на Bulli скорострелно превръщат California в бестселър – още през първата година се продават 5 000 екземпляра. Впоследствие California преминава от лимитиран модел в серийно производство като самостоятелна моделна линия и бързо набира популярност. В рамките на само 3 години моделът става любимец на 22 000 фенове на кемпърите.

Преходът от Т3 към Т4 през август 1990 година е отбелязан в историята като технологична революция. Защото след четири десетилетия Transporter със задно задвижване и 4-циливдров боксер двигател, специалистите от концерна Volkswagen Лекотоварни автомобили решават да обърнат монетата и да преместят двигателя отпред, за да задвижва предната ос. С това се променя всичко: дизайнът, ходовата част, двигателите и вътрешното пространство. Вследствие автомобилът предлага вече значително повече място в задната част. California Т4 от 1990 година оползотворява това пространство по-добре от който и да е друг кемпър за времето си. Лансирането на модела на пазара става под надслов: “Хотел California. Спокойно място, комфортно оборудване, гарантирана панорамна гледка.” – заигравка с песента на Eagles и възпетия в нея хотел в западен Холивуд. Също като “Хотел California”, и California Т4 се превръща в хит. До 2003 година са продадени близо 39 000 екземпляра.

Култов статус – California Т6 пресечена точка между минало и бъдеще

Т5 предлага комфорт от ново измерение за сегмента на компактните кемпъри. При все това, и петото поколение California остава вярно на новаторската концепция за вътрешно пространство, наследство от пра-модела California. До 2015 година, близо 55 000 мобилни пътешественици избират California от пето поколение за свой автомобил, което го превръща в най-успешния кемпър-ван на времето си.

Още през 2015 година се появява California Т6, който прекрачва прага на бъдещето – с многобройните асистиращи водача системи и максимални възможности за мобилна свързаност, които предлага. И този California се превръща в бестселър и през 2017 година чупи годишния рекорд за новоиздадени автомобили от тази моделна линия, които начисляват 15 155.

Факт е, че California никога не е бил възприеман като обикновен автомобил – всяко поколение се превръща в класика за своята епоха. В Германия, първите поколения на California Т3 се сдобиха вече със статус на олдтаймер. Шансът е голям и следващите генерации да бъдат приети в “залата на славата” и да се превърнат в класика. Защото всички модели California – независимо дали са произведени през 1988 или 2018 година – се радват на култов статус. А той е вечен.